Σύγχυση στη Βουλγαρία για την προσφορά της Ολλανδίας σχετικά με τα F-16

Πολιτική

Η Ολλανδία δεν προσέφερε στη Βουλγαρία μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά μόνο την εκπαίδευση Βούλγαρων πιλότων, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, το ολλανδικό περιοδικό EW Magazine ανέφερε για πρώτη φορά ότι η χώρα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει ορισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, εάν συμφωνούσαν να παραχωρήσουν τα MiG-29 τους στην Ουκρανία. Ένας από τους κύριους υποψηφίους για αυτό θα ήταν η Βουλγαρία, πρόσθετε η πύλη “Aviacionline defensa”, την οποία επικαλείται το BGNES.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Βουλγαρίας Ιβάιλο Μίρτσεφ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που διέδωσε την πληροφορία, σχολίασε στη EURACTIV ότι ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος στο θέμα αυτό. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας αρνείται ότι μια τέτοια ανταλλαγή είναι δυνατή σε αυτό το στάδιο.

«Τον Ιούνιο ζητήθηκαν με επιστολή από την ολλανδική πλευρά πληροφορίες για το αν θα μπορούσαν να μας δοθούν αεροσκάφη F-16. Η απάντηση τότε ήταν ότι δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα και δεν υπήρχε περίπτωση να δοθούν μαχητικά. Ναι, είχα συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας. Αυτό που εκφράζουν αυτή τη στιγμή ως ετοιμότητα είναι να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των πιλότων μας για τα F-16», σχολίασε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα MiG-29 θα παραμείνουν σε υπηρεσία στη Βουλγαρία μέχρι το τέλος του 2023. Ακόμη και αν καταφέρει να επισκευάσει τα πεπαλαιωμένα βουλγαρικά MiG-29 στην Πολωνία, τα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν το πολύ μέχρι το τέλος του 2023.

Τα πρώτα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναμένονται στη Βουλγαρία το 2025, αλλά σε περίπου δύο χρόνια η Βουλγαρία θα μείνει χωρίς μαχητικά αεροσκάφη.

Στις 3 Νοεμβρίου, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση για την παροχή όπλων στην Ουκρανία, η οποία παρέχει μια νομική ευκαιρία για την ανταλλαγή MiG-29 με F-16.

Πηγή: euractiv.gr