Βουλγαρία: «Πολυτέλειες» με ευρωπαϊκά κονδύλια για σύζυγο υψηλόβαθμης Βουλγάρας δικαστή

Πολιτική

Ο σύζυγος της υψηλόβαθμης δικαστού Daniela Doncheva διαθέτει ένα πολυτελές σπίτι με πισίνα στο θέρετρο Dolna Banya. Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε με χρήματα από την ΕΕ, ανέφερε ο ερευνητικός ιστότοπος Bird.bg.

Η δικαστής Doncheva είναι επικεφαλής του Εφετείου της Σόφιας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα άτομα στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα και εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό υποθέσεις διαφθοράς στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης.

Το σπίτι του συζύγου της Doncheva χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανερχόταν σε πάνω από 180.000 ευρώ. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρεία του συζύγου της Doncheva – Iliya Karamuchev – «Dalia-88». Η μητέρα της δικαστού Doncheva είναι επίσης εταίρος στην εταιρεία αυτή.

Η εταιρεία ανέφερε μηδενικές δαπάνες προσωπικού. Μέχρι το 2016, όταν έληξε η παρακολούθηση του έργου, είχαν καταγραφεί έσοδα ύψους 48.000 ευρώ, διαπίστωσε ο ερευνητικός ιστότοπος.

«Η εταιρεία που ανήκει στον σύζυγο της δικαστού Doncheva κατέχει ένα ακίνητο που χρηματοδοτήθηκε από το Κρατικό Γεωργικό Ταμείο. Χρησιμοποιήθηκε ως τουριστικός ξενώνας κατά τη διάρκεια της απαιτούμενης περιόδου του προγράμματος, για την οποία πραγματοποιήθηκαν οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές», σχολίασε το Εφετείο της Σόφιας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapool.bg.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού βρέθηκαν στη Βουλγαρία τον Απρίλιο για να διερευνήσουν τις καταχρήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει γίνει γνωστό για πολλές απάτες με την πάροδο των ετών.

Το 2017, η δικαστής Daniela Doncheva βρέθηκε στη μέση ενός σκανδάλου αφού ανέλαβε όλες τις υποθέσεις ενός άλλου δικαστή του δικαστηρίου – του Milen Vasilev, συμπεριλαμβανομένης της χρεοκοπημένης Corporate Commercial Bank που κατέγραψε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ περιουσιακά στοιχεία.

Ο δικαστής Vasilev την κατηγόρησε τότε και ισχυρίστηκε ότι υπήρχε «έντονη οσμή διαφθοράς» στις ενέργειές της. Η δικαστική επιθεώρηση δεν κίνησε πειθαρχικές ενέργειες εναντίον της. Μετά από αυτό, η Doncheva αποσύρθηκε από την υπόθεση που αφορούσε τα περιουσιακά στοιχεία της Corpbank. Επανεξελέγη επικεφαλής του Εφετείου τον Μάιο του 2022.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, κατέστη σαφές ότι ο επικεφαλής του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου (ΑΔΔ) Georgi Cholakov αγόρασε ένα σπίτι με πισίνα σε ένα άλλο παραθεριστικό χωριό – το Pchelin, για μόλις 5.000 ευρώ. «Ήταν μια καλή προσφορά», σχολίασε ο Cholakov.

Πηγή: euractiv.gr