Οι αυτόχθονες Σάμι φέρνουν νέους πονοκεφάλους στη φινλανδική κυβέρνηση

Πολιτική

Η πεντακομματική κυβέρνηση της Φινλανδίας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα αστάθεια και να καταστεί αναποτελεσματική λόγω της δυσπιστίας μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων, των σοσιαλδημοκρατών και του Κόμματος του Κέντρου.

Το φθινόπωρο ήταν δύσκολο. Αφού επιβίωσαν της διαμάχης για τον κανονισμό της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, τώρα η νομοθεσία που αφορά στα δικαιώματα των αυτόχθονων Σάμι φαίνεται να είναι ο νέος γύρος αντιπαράθεσης.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν και οι σοσιαλδημοκράτες της επέμειναν ότι το σχέδιο του νέου νόμου για τους Σάμι πρέπει να σταλεί στο κοινοβούλιο χωρίς καθυστέρηση, ώστε να τεθεί σε ισχύ πριν από τις γενικές εκλογές του Απριλίου.

Τα τελευταία χρόνια, με τελευταία φορά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη κατηγορήσει τρεις φορές τη Φινλανδία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Σάμι, της μοναδικής αυτόχθονης ομάδας στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο του ζητήματος βρίσκεται το θέμα του δικαιώματος ψήφου στις βουλευτικές εκλογές των Σάμι. Στην πράξη, η νομοθεσία καταβάλλει προσπάθεια να καθορίσει ποιος είναι Σάμι και ποιος όχι. Σε αντίθεση με το παρελθόν, το σχέδιο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα σαάμικα ως μητρική γλώσσα.

Το Κόμμα του Κέντρου αμφισβήτησε την ερμηνεία αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα απέκλειε άδικα από το κοινοβούλιο των Σάμι άτομα που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια. Δεν διευκολύνει τα πράγματα το γεγονός ότι οι άνθρωποι των Σάμι και οι οικογένειές τους με επιρροή βρίσκονται σε πικρή διαμάχη για το θέμα.

Η Λαπωνία και η περίπου 10.000 ατόμων ισχυρή κοινότητα των Σάμι είναι παραδοσιακά προπύργια του Κόμματος του Κέντρου, το οποίο δεν θέλει να διακινδυνεύσει την υποστήριξή τους. Ως εκ τούτου, το κόμμα τάχθηκε κατά της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν και απαίτησε από την κυβέρνηση να βρει κοινό έδαφος προτού φέρει το σχέδιο στο κοινοβούλιο.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, το Κόμμα του Κέντρου έλαβε μόνο 10,9% υποστήριξη και προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει πόντους από κάθε δυνατό θέμα. Την ίδια στιγμή, οι σοσιαλδημοκράτες έχουν πολλά να διακινδυνεύσουν. Το κόμμα θέλει να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση για τις κοινωνικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το βράδυ της Κυριακής (13 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα, αλλά δεν μπόρεσε να βρει συμβιβασμό.

Πηγή: euractiv.gr