Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου, 2022

Τζ. Σαρμπάνης σε ΣΚΑΪ: «Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν όροι που θέτουν περιορισμούς στην πώληση F-16 στην Τουρκία»

Πολιτική

Ο Ελληνοαμερικανός Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης ο οποίος κατέκτησε νέα θητεία στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, πετυχαίνοντας διαφορά μέχρι και 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Ρεπουμπλικανής Γιουρίπζι Μόργκαν, μίλησε αποκλειστικά στους «Δεκατιανούς» και την Κορίνα Γεωργίου και αποκωδικοποίησε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, αλλά και πώς αυτό θα επηρεάσει τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, διαβεβαιώνοντας πως ανεξαρτήτως κόμματος, η στήριξη των ελληνικών θέσεων θα παραμείνει σθεναρή, όχι μόνο απο τους Ελληνοαμερικανούς που θριάμβευσαν στις ενδιάμεσες εκλογές αλλά και από τους Φιλέλληνες που εξελέγησαν.

Μιλά ακόμη για το μπλόκο πώλησης μαχητικών F16 προς την Τουρκία, τονίζοντας πως δεν κινδυνεύει ουσιαστικά η τροπολογία του Κρις Πάπας από το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος που θα δώσει το χρόνο να ασκηθεί πίεση κατά της Τουρκίας, εκτός αν εκείνη συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες. 

Διαβάστε τη συνέντευξη αναλυτικά: 

Κορίνα Γεωργίου: Βουλευτή Σαρμπάνη καλώς ορίσατε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας. Δεδομένου του πρόσφατου θριάμβου στην εκλογική μάχη για όλους τους Έλληνες ομογενείς υποψηφίους πώς αξιολογείτε αυτή τη νίκη και πόσο σημαντική τη θεωρείτε για την Ελλάδα;

Τζον Σαρμπάνης: Όπως βλέπετε εξακολουθούμε να έχουμε ισχυρή ηγεσία στο Κογκρέσο μεταξύ των Ελληνοαμερικανών και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει να συνεχίσουμε την ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Κύπρο που είναι τόσο σημαντική για όλα μας τα κοινά συμφέροντα. Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτική συνεργασία, ενεργειακή ασφάλεια, οικονομικές συνεργασίες. Αυτή η ηγεσία περιλαμβάνει και πολλούς φιλέλληνες που επίσης επανεξελέγησαν. 

Κορίνα Γεωργίου: Με πόσο σθεναρό τρόπο πιστεύετε ότι θα προωθηθούν τα εθνικά θέματα στο Κογκρέσο σε σχέση φυσικά με τις τουρκικές προκλήσεις;

Τζον Σαρμπάνης: Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε πολύ δυναμικά για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα ζητήματα έχουν πρωταρχική θέση και για τους συνεργάτες μας. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί από τους συναδέλφους μου στη Βουλή γνωρίζουν πλέον πόσο σημαντικές είναι η Ελλάδα και η Κύπρος για τα συμφέροντα της Αμερικής. Επίσης έχουμε καταφέρει νομίζω να τους δώσουμε να καταλάβουν πόσο επικίνδυνα προκλητική έχει υπάρξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και η αποσταθεροποίηση που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.    

Κορίνα Γεωργίου: Ο Μεχμέτ Οζ, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχασε από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζον Φέτερμαν. Πώς σχολιάζετε αυτή την ήττα; Είναι αυτό ένα θετικό σημάδι για τα ελληνικά συμφέροντα;

Τζον Σαρμπάνης: Για διάφορους λόγους ανησυχούσα για την υποψηφιότητα του Μεχμέτ Οζ. Είχα ιδιαίτερη ανησυχία φυσικά σχετικά με το πώς θα τοποθετηθεί σχετικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα. Επομένως, χάρηκα που είδα τον Τζον Φέτερμαν να επικρατεί. Αυτό που βλέπει κανείς στο Κογκρέσο, τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ότι υπάρχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα ως προς τη σχέση αναμέσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο.

Κορίνα Γεωργίου: Αν τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, τίθεται σε κίνδυνο η τροπολογία του Δημοκρατικού Βουλευτή Κρις Πάπας, η οποία προβλέπει μπλόκο της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, εκτός αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Τζον Σαρμπάνης: Έχουμε μια μεταβατική περίοδο που την ονομάζουμε και περίοδο “της κουτσής πάπιας”, κατά την οποία το υπάρχον Κογκρέσο, τα τωρινά μέλη, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι όροι που θέτουν περιορισμούς στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Επομένως θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση γι’αυτό. Αν η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που πληροί τα πρότυπα της διεθνούς κοινότητας και δεν σέβεται την κυριαρχία, τότε θα αντιμετωπίσει ποινή γι’ αυτό.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή Skai News