Ρίσι Σούνακ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για την επίτευξη συμφωνίας με τη Βόρεια Ιρλανδία

Πολιτική

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα χρησιμοποιήσει ένα νέο «παράθυρο ευκαιρίας» για να επιτευχθεί επιτέλους συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Μισέλ Μάρτιν.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι «με καλή θέληση και ρεαλισμό» θα μπορούσε να βρεθεί μια συμφωνία μετά τη συνεδρίαση του Βρετανο-ιρλανδικού Συμβουλίου, μια διήμερη συνάντηση στο Μπλάκπουλ εκπροσώπων των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, καθώς και των αποκεντρωμένων διοικήσεων της Σκωτίας και της Ουαλίας.

Οι υπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας απουσίαζαν λόγω του εξάμηνου αδιεξόδου στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Μπέλφαστ μετά την άρνηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι να επιλυθούν οι ανησυχίες του σχετικά με το πρωτόκολλο.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι η εστίασή του ήταν να βρεθεί μια «λύση με διαπραγμάτευση» με την ΕΕ.

Παρόλο που η κυβέρνηση του Σούνακ έχει δώσει την εντύπωση ότι επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των εγχώριων οικονομικών προτεραιοτήτων, όπως το κόστος ζωής και η αποτροπή μιας παρατεταμένης ύφεσης, το μουσικό κλίμα όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της εξάμηνης πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας και τώρα του Σούνακ ήταν πολύ πιο θετικό από ό,τι κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς επέμεινε ότι δεν πίστευε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «κόσμους μακριά» όσον αφορά την επίλυση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

«Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το λύσουμε μέσα σε μερικές εβδομάδες, επειδή οι διαπραγματευτικές μας ομάδες γνωρίζουν αυτά τα θέματα από όλες τις πλευρές», δήλωσε.

Ωστόσο, αυτό κινδυνεύει να διαψευστεί από ένα εσωτερικό υπόμνημα της Επιτροπής, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της EURACTIV, το οποίο αναφέρει ότι οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο εάν είναι «νομικά υποχρεωτικές» και αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης ή αφορούν αυστηρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο σημείωμα που διανεμήθηκε στους ανώτερους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ίλζε Γιούχανσον ζήτησε «από όλες τις Γενικές Διευθύνσεις και Υπηρεσίες να ενημερώνουν τη Γενική Γραμματεία για τυχόν αιτήματα διμερών συναντήσεων με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου ή ενδιαφερόμενους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να υποβληθούν ή που έχουν ληφθεί, ανεξαρτήτως του επιπέδου ιεραρχίας».

«Η απόρριψη ενός αιτήματος συνάντησης θα πρέπει να εξηγείται με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος της Επιτροπής.

Πηγή: euractiv.gr