Καθολικό αίτημα των δημοσιογραφικών ενώσεων της Βόρειας Μακεδονίας για προστασία

Πολιτική

Οι αυξανόμενες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στη Βόρεια Μακεδονία ώθησαν τους τελευταίους να απειλήσουν με μποϊκοτάζ αν δεν ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο νομικές αλλαγές που αποσκοπούν στην παροχή πρόσθετης προστασίας.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων να αντιμετωπίζονται ως επίθεση εναντίον αξιωματούχου, γεγονός που θα αύξανε το επίπεδο ασφαλείας για αυτούς.

«Καλούμε τους βουλευτές να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που θα τιμωρούν τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων. Με τις νομικές αλλαγές, η επίθεση κατά του δημοσιογράφου δεν θα αντιμετωπίζεται ως επίθεση κατά ατόμου αλλά ως επίθεση κατά του επαγγέλματος. Εάν δεν ψηφιστούν οι αλλαγές, θα μποϊκοτάρουμε τις εργασίες», δήλωσε ο Pavle Bellovski, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων Δημοσιογράφων, Mladen Čadikovski, υπενθύμισε ότι ο αριθμός των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων είναι ανησυχητικός και αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στο νόμο είναι πιο επείγουσες.

«Το 2020 σημειώθηκαν 14 επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν κατά γυναικών δημοσιογράφων, και μόνο δύο επιλύθηκαν με δικαστικές αποφάσεις. Το 2021, από τις πέντε επιθέσεις, οι τρεις ήταν εναντίον γυναικών δημοσιογράφων. Το 2022, μέχρι στιγμής έχουμε έξι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης», τόνισε.

Ο Čadikovski δήλωσε ότι η αδιαφορία των αρχών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων αυξάνει τον κίνδυνο λογοκρισίας.

Πηγή: euractiv.gr