Τσεχία: Η κοινωνία διχασμένη για την Ουκρανία

Πολιτική

Η προθυμία των Τσέχων να δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Ένας μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων δεν ανησυχεί επίσης για τις θέσεις εργασίας λόγω της εισροής μεταναστών.

Από την άλλη πλευρά, η προθυμία να σταλεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μειώθηκε ελαφρώς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έδειξε δημοσκόπηση του πρακτορείου Kantar CZ για την Τσεχική Τηλεόραση.

Περισσότεροι από τους μισούς Τσέχους πιστεύουν ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, η υποστήριξη αυτής της κίνησης έχει μειωθεί από το 65% των ελατηρίων στο 53% τον Οκτώβριο. Περίπου το 45% των ερωτηθέντων διαφωνεί με αυτή τη βοήθεια που παρέχει η Τσεχική Δημοκρατία στη χώρα.

Μεταξύ των Τσέχων, η υποστήριξη για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έχει επίσης μειωθεί ελαφρώς, από 61% την άνοιξη στο σημερινό 53%.

«Εξακολουθεί να ισχύει ότι οι άνδρες, τα άτομα με ανώτερη εκπαίδευση και ο μακράν μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων των κυβερνητικών κομμάτων είναι φιλικότεροι προς την Ουκρανία και τους πρόσφυγες. Στο άλλο άκρο του φάσματος γνώμης βρίσκονται οι ψηφοφόροι της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (που πρόσκεινται στο ID) και του Κομμουνιστικού Κόμματος (που πρόσκειται στο GUE-NGL)», δήλωσε στην Τσεχική Τηλεόραση η συγγραφέας της έρευνας Nikola Kopáčová.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη άποψη μεταξύ των ανθρώπων στην Τσεχική Δημοκρατία ότι η χώρα θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Προς το παρόν, η κοινωνία διχάζεται περίπου στα δύο σε αυτό το ζήτημα.

Ενώ το 48% των Τσέχων επιθυμεί να σταματήσουν οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία, το 47% είναι εναντίον και οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν. «Το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με τη διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο», δήλωσε η Kopáčová.

Πηγή: euractiv.gr