Μόλις 48% των Σλοβάκων βλέπει θετικά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989

Πολιτική

Μόνο το 48% των Σλοβάκων βλέπει θετικά τη βελούδινη επανάσταση. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο (29%) των Σλοβάκων τη βλέπουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά και το 15% τη θεωρεί αρνητική, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Δημοσίων Υποθέσεων.

Η βελούδινη επανάσταση της Τσεχοσλοβακίας τον Νοέμβριο του 1989 ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο κυβερνούσε τη χώρα από το 1948.

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν θετική γνώμη για την επανάσταση πέφτει κάτω από το 50%. Το 2014, όταν η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά, το 51% έβλεπε θετικά την επανάσταση. Έκτοτε, το ποσοστό των ανθρώπων με θετική άποψη αυξανόταν μέχρι το 2021, όταν κορυφώθηκε στο 58%. Φέτος, το ποσοστό μειώθηκε δραματικά.

Η Zora Bútorová από το Ινστιτούτο Δημοσίων Υποθέσεων αποδίδει αυτή την αλλαγή στην αντίληψη κυρίως στο σημερινό αρνητικό κλίμα στην κοινωνία που προκαλείται από την επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης του πληθυσμού, την πολιτική κρίση στη χώρα και την εντεινόμενη επιρροή των δικτύων συνωμοσίας και των αντισυστημικών ομάδων από τη Σλοβακία και το εξωτερικό.

«Το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων με θετική στάση απέναντι στη Βελούδινη Επανάσταση έπεσε κάτω από το 50% για πρώτη φορά από το 2014 αντικατοπτρίζει το εξαιρετικά δυσμενές κοινωνικοπολιτικό κλίμα στη Σλοβακία, που προκαλείται από τη συσσώρευση πολλών αρνητικών τάσεων και γεγονότων», δήλωσε η Bútorová.

Πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στον Νοέμβριο του 1989 είχαν τα άτομα με ανώτερη εκπαίδευση, ιδίως πανεπιστημιακή, καθώς και τα άτομα που ασκούν εξειδικευμένη πνευματική εργασία. Αντίθετη στάση είχαν τα άτομα με πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μαθητεία χωρίς απολυτήριο λυκείου, οι ανειδίκευτοι χειρώνακτες, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Το ποσοστό της αρνητικής γνώμης αυξάνεται με την ηλικία.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους των πολιτικών κομμάτων, το υψηλότερο ποσοστό 32% των ατόμων με αρνητική γνώμη καταγράφηκε μεταξύ των ψηφοφόρων του Smer-SD του πρώην πρωθυπουργού Robert Fico. Μόνο το 26% των ψηφοφόρων του Smer βλέπουν θετικά την επανάσταση.

Οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος «Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα» βλέπουν την επανάσταση ελαφρώς πιο θετικά με 32% των ατόμων να έχουν θετική γνώμη και 21% αρνητική γνώμη.

Πηγή: euractiv.gr