Σκέφτεσαι να κάνεις τον γάμο σου στον κήπο του παραθαλάσσιου εξοχικού σου;

Ο γεωπόνος Ανδρέας Μπαρμπούτσης μας δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο κατάφυτο σκηνικό σε κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα φυτά μας από το ακατάλληλο νερό!

Εάν έχουμε κήπο κοντά στη θάλασσα, θα έχουμε διαπιστώσει ότι τα φυτά σε αυτό τον κήπο δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Δεν ευδοκιμούν όλα ενώ συχνά είναι και τα προβλήματα σε όσα επιβιώνουν. Ας δούμε που οφείλονται τα προβλήματα πιο προσεκτικά:

Το χώμα κοντά στη θάλασσα συνήθως περιέχει μεγάλο ποσοστό αλατιού, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στα φυτά ενώ ελάχιστα το αντέχουν.

Η χημική σύσταση και δομή του εδάφους συνήθως δεν είναι η καλύτερη και δεν προσφέρει ούτε την επιθυμητή υγρασία, ούτε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, ούτε την κατάλληλη στήριξη. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε το χώμα με βελτιωτικά εδάφους, και να προσφέρουμε καλή στήριξη στα φυτά, ιδιαίτερα στα δέντρα και τους ψηλούς θάμνους, γιατί στον πρώτο αέρα θα πέσουν. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε ότι το χώμα δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα αλάτων, γιατί διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να το αλλάξουμε.  Η ανάλυση στο εργαστήριο είναι εύκολη λύση.

Τα άλατα συνήθως περιέχονται και στο νερό που ποτίζουμε ειδικά σε νησιά και περιοχές που δεν έχουν επάρκεια νερού.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα νατρίου και χλωρίου προκαλεί προβλήματα στο ριζικό σύστημα των φυτών, υποβαθμίζοντας την εμφάνιση τους, ενώ μπορεί να προκαλέσει και ξήρανση. Το χαρακτηριστικό της μεγάλης αλατότητας στο χώμα είναι ότι ένα πρωί θα ξυπνήσετε και θα δείτε όλα τα φυτά καφέ!

Επιπλέον, τα σταγονίδια που πέφτουν πάνω στα φύλλα, όταν καταβρέχουμε τα φυτά, αφήνουν λευκούς λεκέδες και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα.

Θα πρέπει λοιπόν, πριν αποφασίσουμε ποια είδη θα χρησιμοποιήσουμε, να κάνουμε μια ανάλυση νερού σε κάποιο εργαστήριο, για να καταλήξουμε κατ αρχήν αν το νερό είναι κατάλληλο για πότισμα και μετά στην επιλογή των καταλληλότερων φυτών για τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο θαλασσινός αέρας προκαλεί, επίσης προβλήματα στα φυτά και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Τα σταγονίδια άλμης που μεταφέρει δημιουργούν εγκαύματα στα φύλλα, ακόμη και ξήρανση. Αν κάνετε μια βόλτα στη παραλιακή θα δείτε πως είναι τα φύλλα των πιο ευαίσθητων φυτών από τη πλευρά της θάλασσας

Όταν φυσάει δυνατός άνεμος σπάζει κλαδιά, καταστρέφει φύλλα, αφυδατώνει το φυτό και, βέβαια, προκαλεί προβλήματα σταθερότητας αν δε ξεριζώσει όλο το φυτό.

gamos-ston-kipo-sou

 Πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε

Ο σωστός σχεδιασμός που πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί κι οι κατάλληλες επιλογές φυτικού υλικού είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε έναν κήπο ανθεκτικό κοντά στη θάλασσα.

Οι αναλύσεις του νερού και του χώματος είναι χρήσιμες, προκειμένου να μάθουμε την ποιότητα που διαθέτουμε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλό θα είναι να ρωτήσουμε τους γείτονες ή και κατοίκους της περιοχής για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους κήπους τους.

Μια βόλτα στη περιοχή θα μας δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ποια είδη φυτών φυτρώνουν μόνα τους στην ευρύτερη περιοχή άρα και ευδοκιμούν, ποια έχουν χρησιμοποιηθεί σε γειτονικούς κήπους και βέβαια, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Έτσι θα έχουμε μια λίστα με τα φυτά που ανταποκρίνονται καλά στις συνθήκες της περιοχής.

Πολύ σημαντικό, κατά το σχεδιασμό του κήπου, να προβλέψουμε τη δημιουργία ανεμοφρακτών με ανθεκτικά φυτά, ώστε να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα. Φυσικά εκτός από τα κατάλληλα φυτά θα πρέπει να επιλέξουμε και τις κατάλληλες θέσεις για τα φυτά του ανεμοφράχτη και να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον για το πρώτο καιρό πότισμα και υποστύλωση.

 gamos-sto-eksoxikosou

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Μπαρμπούτση:

168182_1453675756848_8318094_n

 

Τον γνωρίσαμε από την τηλεόραση!Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, με μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική Τοπίου.Εργάστηκε σαν μελετητής έργων πρασίνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε στο ΤΕΙ Καλαμάτας, και διδάσκει στα Σεμινάρια Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολλεγίου Ψυχικού. Αρθρογράφησε στα περιοδικά ΒΗΜΑ DECO, «Ερασιτέχνης Κηπουρός» και «Κτήμα και Κήπος» της Καθημερινής.Ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στην πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή για τον κήπο, «Χρώματα και Αρώματα» στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Παρουσίασε θέματα κήπου σε μεγάλα κανάλια (MEGA, ANT1, ΣΚΑΙ, NET, ET1, ET3). Επιμελήθηκε τη θεματική έρευνα και παρουσίασε τις τηλεοπτικές εκπομπές «Κηπουρέματα», «Πράσινες Αποστολές» και «Ιστορίες Γης» στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ